Празникът на виното и лозарите отпразнуваха в Минерални бани

Празник на виното събра хората в село Сусам, община Минерални бани. Проявата бе организирана от община Минерални бани, кметството в село Сусам и НЧ „Будилник – 1903“ в селото. Гости на празника бяха кмета на общината Мюмюн Искендер, зам. кмета Нуртин Сабри, председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф и служители на общинската администрация. Денят на Свети Трифон започна с  водосвет за здраве и плодородие в лозовите масиви, отслужен от отец Серафим. Той заряза първата лоза на три пъпки, за да бъде почетена Светата Троица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци. Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

За да е богата годината, сладко гроздето и силно виното се помолиха всички стопани на лозови масиви. Всъщност имаше два водосвета – първият бе в лозовите масиви на хората от село Сусам в местността „Картала“, а вторият в масивите на фирма “Vine” със собственик Ангел Ангелов, която притежава винарната в Старосел. След това Денят на виното продължи с празничното настроение, подклаждано от оркестър „Топлика“, а воденото от кмета на селото Кирил Кирилов,  хоро залюля цялото село. Имаше и конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2022г. В надпреварата участваха най-опитните винари от Сусам. Първите лозя от сорта „Мерло“ са засети експериментално в Сусам. След като се установило, че сортът вирее добре по тези места, е засят и в останалите райони на Хасковска област, така че сусамци има с какво да се гордеят.