Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва

Николай Димитров – независимият и избран за пети мандат кмет на община Несебър – днес положи клетва и официално встъпи в длъжност – след като спечели убедително балотажа с Иван Дашев. Димитров победи опонента си от „Български съюз за директна демокрация“ с над 1600 гласа. 

Церемонията бе водена от зам.-областният управител на Бургас Павлин Иванов. Клетва по чл.32 ал.1 от ЗМСМА положиха и кметове на съставни селища на територията на общината и общински съветници. В новия Общински съвет влизат ПП „Български социалдемократи“ с 9 съветници, ПП Левицата с 2-а, ПП ССД – 3-а съветници, ПП МОРЕ – 3-а съветници, ЗС „Ал. Стамболийски“ – 2-а, и БСДД – 2-а. 

„Искам да благодаря на всички мои съграждани и приятели, че ме подкрепиха и гласуваха доверие отново. Успяхме да запазим община Несебър от корпоративния вот, от контролирания вот, който тази година беше исторически“, заяви кметът Димитров. Той акцентира, че е диалогична фигура и апелира към положилите клетва общински съветници да работят добронамерено за развитието на община Несебър.

При спазване на законовата процедура за председател на Общински съвет-Несебър, мандат 2023-2027, бе избран Върбан Кръстев от „Български социалдемократи“ – най-голямата група в местния парламент, начело на която е Костадин Нищелков. Кръстев получи 16 гласа „за“, докато другият кандидат за председателското място и представител на БСДД – Петър Тодоров събра едва 5 в своя подкрепа.