Георги Данчов – Зографина рисува най-хубавия портрет на Левски

Най-хубавият портрет на Апостола на свободата Васил Левски се намира в Чирпан. Той е нарисуван от Георги Данчов – Зографина, български революционер и съратник на Апостола.

На 24 май 1869 г. Васил Левски пристига в гр. Чирпан и отсяда в неговия дом. Тук основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. След залавянето на Васил Левски участва в организация за освобождаване на Апостола, която е безуспешна. За тази си дейност Георги Данчов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873) с доживотна присъда. Дори и по това време художественият му ентусиазъм не секва и създава литографията „Русалки“. Успява да избяга в Русия през 1876 г.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) взема участие в Българското опълчение. По пресните емоции на Освобождението през 1879 г. създава в Пловдив легендарната си творба, литографията „Свободна България“. Участва в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. е избран за член на Временното правителство. През 1890 – 1893 г. е заместник-кмет на град Пловдив. Участва в организацията на първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив (1892). Деец на Народно-либералната партия (стамболовисти). Три пъти е избиран за народен представител.

Община Чирпан все още събира дарения за да откупи обратно дома на Георги Данчов – Зографина. Идеята е да го превърне в музей.