Кметът на Минерални бани поздрави мюсюлманите за Курбан Байрам

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф честитиха на мюсюлманите от общината  свещения празник Курбан Байрам.

Пожелаваме ви здраве, успех и благоденствие! Нека това бъде празник на толерантността, милосърдието и прошката, се казва в поздравителния адрес. Нека в тези светли дни да отворим сърцата си за добро, почтеност и взаимно уважение! Нека бъдем по-мъдри и добронамерени, нека цари мир и разбирателство! Честит празник!

Курбан Байрам започна с празничен намаз във всички джамии в общината. Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан Байрам, наричан още Коч Байрам. Коч или теле колят по-заможните и раздават на бедните, за здраве и берекет. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и трябва да направи курбан. Този, който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.