Община Тунджа празнува Еньовден в Генерал Инзово

Над 350 участници от 22 села на община „Тунджа“ са заявили участие в шестото издание на Общинския празник на традициите „Модата се мени, фолклорът остава“, което ще се проведе точно на Еньовден в с. Генерал Инзово от 10 часа. Очакванията са поне още толкова участници да дойдат от други населени места със своите родове, близки и приятели.

Живописният парк на селото отново ще се изпълни с облечени в народни носии тунджанци и гости. Всяко от тунджанските села ще подреди свой кът и трапеза, за да покаже традициите и самобитността на тяхното населено място и как са опазили предаденото от дедите им. Акцентът на празника ще бъде Еньовден и традициите, свързани с него. Самодейците на с. Генерал Инзово ще покажат традиционни за празника ритуали – брането на билките, виенето на венците, правенето на китките за момичетата, мълчаната вода, направата на венец от билки, за да се лекуват болните през цялата година, метлата срещу караконджолите, поверието, че момичето не трябва да ходи по земята да не й изгорят краката, за да не изгори житото по нивите и да има пълни хамбари и др.

И тази година част от празника ще бъдат конкурсите за автентична носия; за най-малък и най-възрастен участник; за най-оригинален кът. За първи път ще има и надиграване, а кулинарният конкурс ще бъде в три категории – най-оригинално основно ястие, най-атрактивно тестено изделие и най-изкушаващ десерт. Експерти – етнографи, кулинари и хореографи, ще определят победителите. Певицата Нели Танева от с. Тенево ще весели всички присъстващи. В Общинския празник ще представят продукцията си занаятчии, производители на натурални храни и майстори на сувенири. Входът е свободен, единственото изискване е всеки участник и гост да бъде облечен в народна носия.