Кой е най-големият необластен град в България

Знаете ли кой е най-големият необластен град в България? Градът е едно интересно населено място с наситена история. Това е Асеновград. Населението на Асеновград наброява 50 859 души по данни към 15 юни 2022 г. Градът се разполага на 78,012 km² площ, което означава, че на квадратен метър се падат по 1017 души. Надморската височина на града е 269 m.

Асеновград се намира в Пловдивска област. Той е само на 15 km разположен на юг от град Пловдив. Асеновград е най-голям необластен град в страната ни. Това не е единственото, обаче, което го нарежда в топ класация. Той е и най-големият град в планина Родопите и се нарежда на второ място по големина, след град Пловдив в областта. Към Асеновград се отнасят квартали Долни Воден и Горни Воден, които преди 1986 г. са били отделни села. По данни от предно преброяване към 2011 г. град Асеновград по големина в страната се е нареждал на 19-о място. Станимака е предното име на града, което е с гръцки произход от Στενήμαχος, Стенимахос. Така бил наричан до 1934 г. След 1934 г. в чест на царя Иван Асен II е преименуван на Асеновград. Това не е просто случайност или знак за почит. В покрайнините на града се разполагат останките на Асеновата крепост, която по времето на царя е стабилизирана и е превърната във водещ военен пост за Второто българско царство и неговата отбраната по южните граници.

Градът е се слави с многото си манастири, църкви и параклиси. Не е случайност, че е наричан и Малкият Йерусалим. В наши дни може да чуете да го наричат и: „Градът на булчинските рокли“. Това име му е дадено, в резултат на многото магазини и ателиета за сватбени аксесоари, в т. ч. булчински рокли. Местните жителите на град Асеновград са главно българи, макар, че могат да се срещнат и не малко представители на турски или цигански етнос.