СУ “Св. Паисий Хилендарски” в Скалица отбеляза своя празник

Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица превърна в незабравим празник тържественото отбелязване на 190 години просветно дело и 170 години светско училище в с. Скалица. Паметното честване започна с отворени врати в учебното заведение, за да покаже училището съвременния си облик и да засвидетелства, че просветното дело в с. Скалица е живо, а светското образование – иновативно.

Гости, бивши учители и ученици дойдоха в обновената сграда, за да видят промяната, след което заедно с учениците и педагогическият екип се отправиха към паметната плоча, която обозначава мястото на първото училище в с. Скалица. Ученици припомниха историята на образователното дело и на училището, поднесени бяха венци и цветя в чест на първите, положили основите на образованието в с. Скалица. Празникът продължи с тържествен концерт в НЧ „Светлина – 1928“. С поздрав към ученици, учители, гости и жители на селото се обърна директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица Донка Костова. „През годините училището е служило на поколения скаличани, а днес и на още 13 населени места, за да образова, възпитава и съхранява българския език и култура и да изпълнява роля на духовен център с традиции и памет за род и родина“, подчерта тя и открои постиженията на учебното заведение днес. „Като общинско ръководство винаги сме ангажирани и споделяме нелеката мисия на общинското училище да образова, възпитава, приобщава и интегрира деца и родители. Уверявам Ви, че ще продължим да подкрепяме инициативите на учениците и на екипа на училището и да инвестираме в образованието на децата и в просперитета на образователната институция“, каза в приветствието си кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев.

Урок по родолюбие на Искрен Красимиров постави началото на празничната програма, която представи многообразието и талантите на учениците на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Те играха театрални представления и скечове, пяха песни, рецитираха, танцуваха, представиха и екологично модно ревю, за да покажат колко богати и разностранни са техните интереси. Поздрав към тях отправиха и децата от ДГ „Звездица“ с. Скалица. Емоционална кулминация на празника беше запалването на свещите на тортата под звуците на „На многая лета“, което изкара на сцената всички участници, екипът, подготвил концерта и гостите. Незабравимият празник беше споделен от кмета на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателя на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, секретаря на Община „Тунджа“ Галина Иванова, кмета на с. Скалица Митко Петков, общински съветници, кметове и кметски наместници и много жители на с. Скалица и гости на училището.