Откриха летния туристически сезон в Свети Влас

Свети Влас даде начало на летния си туристически сезон с пищно тържество на 2 май, когато се чества и празника на града, който дава началото на летния Атанасовден.

Свети Влас е единственият град в България, който носи името на светец. Тук през 14 век е имало голям и известен манастир, носещ името на светеца Свети Власий. Предполага се, че в манастира е творил големият български духовник Теодосий Търновски, каза кметът на града Иван Николов. Той посочи, че Свети Влас е готов да посреща туристи, по-голяма част от заведенията, хотелите, комплексите, къщите за гости са отворени. Засега резервациите вървят добре. Очакванията са за силен сезон, като още през юни  се надяват на сто процента запълване на легловата база. „Първите туристи тук пристигнаха по Велкиднеските празници. Очаквам гостите това лято да бъдат повече от Сезон 2022, който също показа много добри резултати“, посочи кметът и заяви, че в Свети Влас всеки турист ще намери това, което търси за лятната си ваканция.

Стотици гости събира по традиция на тази дата Свети Влас. Тържествена Света литургия за здраве на жителите, за просперитет и благоденствие на града бе отслужена в местния храм „Свети Атанасий Велики“. Честванията започнаха от сутринта с веселби и музика. Тържествената програма стартира от 17.00 часа. Вечерта започна с приветствено слово на кмета на Свети Влас Иван Николов. Имаше изпълнения на хор „Детелина“, танцов състав „Колорит“, танцово студио „Импулс“, фолклорна формация „Македонка“ и танцова група „Несебър“ към читалище „Яна Лъскова“ 1905. От 18,30 ч. започна големият концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл. След това на сцената излезе Нелина. За финал градът бе озарен от десетки огнени хризантеми, изстреляни в небето. Всички прояви се състояха на откритата сцена пред сградата на кметството.

И тази година в Свети Влас ще се проведат редица летни културни прояви.  Събитията от културния календар започват с Наградата за журналистика „Свети Влас”, която ще бъде връчена пред родния журналистически елит.  Ще има много представления на сцената на амфитеатъра, заедно с други значими събития за града. Освен с яхтеното пристанище, Свети Влас е известен с най-големия паметник на хан Тервел, Алеята на олимпийската слава, която обединява барелефите на всички български спортисти, спечелили златни медали на олимпиади, Алеята на народите. Там са поставени барелефи на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ушаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахан, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, немския поет и драматург Шилер и др.