Откриха обновената по проект детска градина в Минерални бани

Днес бе открита напълно обновената детската градина „Снежанка“ в община Минерални бани. Детското заведение и филиалите му се посещават от 101 деца. Градината беше ремонтирана по проект за подобряване на образователната инфраструктура, финансиран от ДФ „Земеделие“ с 924 481 лв.

Отделно от това от собствения си бюджет Общината осигури средства за обзавеждане и оборудване на градината, каза кметът на общината Мюмюн Искендер. ЦДГ Снежанка има 9 групи, от които 3 в основната сграда в Минерални бани, 2 групи в село Караманци и по една група в останалите две села. На 15.01.1988г. градината се премества в специално построената нова сграда с геотермално парно отопление, където се помещава и до днес. Децата от ЦДГ „Снежанка” бяха подготвили кратка програма за своите гости, която започна с изпълнение на химна на детското заведение.

След края на програмата, в която видяхме малките джуджета, калинки, и цял приказен бал, всички деца и възрастни опитаха от вкусната торта, приготвена специално по този повод.

Изключително сме развълнувани днес с поредния успешно приключен проект. Той не е от 2016 година, а още от самото ми започване като кмет през 2011 г. и тогава бе поставен като задание пред общинската администрация, каза кметът на общината Мюмюн Искендер. Първият проект, който направихме за детска градина „Снежанка” с нейните филиали, бе по Програмата за енергийна ефективност. Тръгнахме от покрива, после саниране на самата сграда, подмяна на дограма, но след това видяхме, че трябва да се направи ремонт и вътре в сградата. Сега проектът е по Мярка 7,2 от Програмата за развитие на селските райони. Стойноста му е близо 1 млн. лева, обясни кметът на общината. След като започнахме ремонта се оказа, че трябва да подменим и подовото отопление, което е с геотермална вода. Наложи се допълнително финансиране от общината. Видяхме, че има още много неща, които трябва да се направят – например кухнята, там също дофинансирахме с още 70 000 лева от общината. Накрая решихме изцяло да подновим и оборудването на детската градина, като там също вложихме общински средства на стойност около 70 000 лева. С участието на ДФ „Земеделие” и с участието на общинската администрация се получи една изключително красива детска градина. Трите филиала на детската градина в Боян Ботево, Ангел войвода и Караманци са реновирани по същия начин. Детската градина се превърна в едно наистина райско кътче за децата, каза директрът на ЦДГ „Снежанка” Деси Борисова. Елхата вече е украсена с помощта на нашите дечица. Те се чувстват много добре тук. Всички мебели са цветни, това радва погледа на децата, това все пак е техният втори дом, тъй като прекарват по-голямата част от деня тук и мога да кажа, че децата в Минерални бани са много щастливи.