Депутатът Тихомир Георгиев уважи празника на НЧ „Пейо Яворов”

Специална кошница с цветя по повод 40-годинината на НЧ „Пейо Яворов” в Хасково поднесе народният представител от ПП „Български възход” Тихомир Георгиев. Позволете ми да изкажа своето специално уважение към участниците в този прекрасен концерт и нека не забравяме, че аз все още съм част от този състав, на чиито танци се наслаждавахме допреди малко.

Тази вечер се върнахме назад в историята на читалището, видяхме настоящето му, усетихме бъдещето му. То е в отдадеността на тези хора, в техните усмивки, в началото на всеки нов ден, в който отново ще се пресекат съдби, стъпки и мечти, водещи към малката двуетажна сграда на ул. „Клокотница” 9 и нейната сърцата, усмихната и предана в работата си секретарка г-жа Росица Димова. Дълбок поклон пред всички вас и на добър час.

С концерта „Читалището – слово, вяра, родолюбие“ Народно читалище „Пейо Яворов – 1982“ в Хасково отпразнува снощи своята 40-годишнина. На сцената на Младежкия център се представиха съставите от читалището. Празникът започна с химна на културната институция, приветствие отправи секретарят Росица Димова, рецитираха се и стихове.

Публиката аплодира изпълненията на вокална група „Детелини“, театрална студия „Смехорани“, фолклорна група, Никола Златков – акордеон, танцов ансамбъл „Южняци“ с ръководител Васко Димов. Получиха се награди и поздравителни адреси. Концертът се реализира по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково. По случай годишнината читалището организира общо 4 събития – концерт, изложба, литературен конкурс и издаването на сборник.

Читалище „Пейо Яворов“ е учредено през 1982 г. Група ентусиасти от квартал „Поройни“ полагат началото. Избран е управителен съвет с председател Георги Георгиев и секретар Живка Янкова. Общински съвет – Хасково дава на читалището за безвъзмездно ползване сградата на бившия ОФ клуб на квартал „Поройни“. По решение на ръководството и членовете му на читалището е дадено името Народно читалище „Димитър Захариев“. През 1992 г. то е преименувано на поета Пейо Яворов. Председатели през годините са Станка Стоянова, Иван Иванов, Мария Янева, Росица Димова, Иво Иванов. От създаването си до днес читалището е стожер на българщина, традиция и култура. През тези години културната институция посреща млади и стари, които желаят да се срещнат с хубавата книга, прекрачват прага на библиотеката, където 8 000 тома литература чакат своите читатели. Членове и жители на кварталите намират сцена за своите изложби. В началото първите състави на художествената самодейност са детска театрална група и кръжок по изобразително изкуство, а по-късно хор „Родни звуци“, Група за народни песни. Разкрити са школа за изучаване на английски език и пиано. Група за стари градски песни „Жасмин“, танцов ансамбъл „Южняци“, коледарска и лазарска група, литературна студия „Зорница“. Младежки клуб „Европа“, клуб „Любители на фолклора“, клуб „Мама“, куклено театрална студия „Смехорани“, вокална група „Детелини“. Много са участията на съставите в общински, републикански и международни концерти, събори и фестивали с множество награди. Ръководството и членовете на читалището са си поставили като приоритет опазването и съхраняването на българските традиции и фолклор.