В община Тунджа проведоха международен младежки фестивал

Младежкият фестивал „Тунджа – творчество и иновации“ възвърна международния си облик – десетото му издание събра на 15 октомври в с. Безмер младежите на община „Тунджа“ и гости от община Домоку – Гърция и град Къркларели – Турция.

Над 300 младежи взеха участие във фестивала, организиран от община „Тунджа“, НЧ „Светлина – 1928“ с. Безмер и кметство с. Безмер, а 20 отбора се включиха в спортните състезания, сред които бяха и млади хора от община Домоку. След двегодишно прекъсване заради пандемията, младите хора на общината се включиха с голям ентусиазъм във фестивала, зажаднели за емоции, състезания и изява.

Началото на проявата поставиха най-малките жители на с. Безмер – децата от целодневна детска група „Маргаритки“ с. Безмер с танц с ленти. Приветствие към участниците и гостите отправиха кметът на с. Безмер Росен Русев и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. „Вие сте бъдещето на нашата община. Каквото и да правим, за да подобрим условията в населените места и за развитието на общината, то има смисъл само ако има кой да го наследи, кой да милее за него и да надгражда сътвореното“, обърна се в приветствието си към младите хора тунджанският кмет. Той подари на младите хора на Безмер вечнозелено дръвче – сребърна ела, която да е символ на десетото издание на фестивала със заръката да се грижат за него. С поздрав към участниците и с благодарност за гостоприемството се обърнаха кметът на град Къркларели – Турция Мехмет Кесимоглу и заместник-кметът на община Домоку – Николаус Калимерис. Гости на празника на младостта и на традициите бяха и началникът на 22-ра Авиобаза „Безмер“ полк. Милен Димитров, председателят на Ямболска търговско-промишлена палата Стойчо Стойчев, цялото ръководство на община „Тунджа“ и партньорите на общината в провеждането на фестивала. Отборите премериха сили в осем спортни предизвикателства – пейнтбол; щафетно трасе; скачане на въже с преодоляване на препятствия, стрийтбол, дартс, дженга, дърпане на въже и футболен дартс. Високото 4 метра и половина надуваемо съоръжение на футболния дартс беше притегателно място както за участниците, така и за посетителите на фестивала. Пъстротата на младежката проява се допълваше и от участието на партньорите на общината. По традиция Авиобаза „Безмер“ участваше с полева кухня и с демонстрации на оръжие и оборудване. Всички имаха възможност да опитат от боба, приготвен в полевата кухня, а бронираната жилетка, автоматът, картечницата и оборудването за пилоти бяха сред демонстрациите, пред които се спряха и малки, и големи. Регионалната здравна инспекция беше осигурила за младежите алкоочила, с които могат да усетят как се вижда с 1,5 промила алкохол в кръвта.