Паметник на културата в Созопол със зазидани прозорци

Една от емблематичните сгради в Созопол, която е паметник на културата, се оказа със зазидани прозорци. Причината – собственик на заведение, издигнал навес. Подадени са жалби към общината в Созопол и Министерството на културата. Румен Караманов купува от частен съдебен изпълнител къщата в Стария град. Желанието му е да я реставрира, но остава изумен, след като влиза в къщата.

„Не е нормално да виждаме керемиди, метали, греди, гиспокартони от 1/3 от прозореца си, който е затворен. Още повече, че става въпрос за паметник на културата. Както виждате, всичката вода идва вътре, руши се стената на сградата, ние я възстановяваме и то непрекъснато след всеки дъжд и това се руши“, коментира Караманов. Красивата сграда на бившата митница в Созопол, днес по-скоро прилича на заведение. До къщата-паметник на културата се издига и част от крепостната стена на Созопол – а върху нея има поставени маси и столове от същото заведение. От Общината извършиха проверка и се оказа, че за навеса има временно разрешение, но то е било докато къщата не бъде реставрирана. А поставените допълнителни съоръжения – незаконни.

„Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата към крепостната стена и те ще бъдат премахнати след края на сезона. Знаете, че Созопол е национален курорт и съгласно Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се допуснат никакви строително-монтажни дейности до 30 септември включително, така че премахването ще бъде извършено и на стъблата и на подиума, всичко което е, след тази дата“, обясни Иванка Хльосторова – директор Дирекция „Устройство на територията“ в Община Созопол. Собственик на заведението се оказа бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Той заяви, че не е знаел, че разрешението за навеса е временно.

„В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и някакво условие ми е изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон, ще го премахна керемидения покрив“, обясни Гребенаров. Документът обаче е от 2008 година, а бившият областен управител не можа да отговори на въпроса след 14 години ли разбира, че той е временен. „Ами знае ли сега човек, когато е изминало толкова много време, тогава имаше проблем, защото сградата беше рушаща се и падаха отломки по хората на улицата, срещу двора ми и тогава Областна управа и Общината си прехвърляха топката кой да обезопаси и като заинтересована страна, по моя сметка аз го направих“, заяви Константин Гребенаров. Според екскурзоводи е обичайна практика да има търговски обекти край архитектурни забележителности по Черноморието, заради които чуждите туристи остават с лошо впечатление. „Стараем се да не им прави впечатление, защото все пак като обръщаш вниманието на хората, защото е срамно, неприятно е, неудобно е, но за съжаление, нищо не можеш да направиш. Но да туристите много често правят това нещо като забележка: Ама защо при вас е така, защото при нас е, ние също имаме обекти на ЮНЕСКО и не е така“, каза Ана Николова.

А собствениците на емблематичната за Созопол сграда се надяват, след като бъдат премахнати незаконните обекти, да върнат блясъка й и да се превърна в архитектурна атракция за туристите.