Цирков Мини Арт Фест ще гостува в Царево от 16 до 21 август

Международни артисти от Европа, Мексико и България ще участват в първото за българското Черноморие издание на цирковия Мини Арт Фест. Като цяло събитието се провежда за дванадесети път. От 16 до 21 август едно от атрактивните места на Южното Черноморие – Царево, ще се превърне в домакин на зрелищното събитие, включващо богата програма от представления, уъркшопи, циркови лагери и още много изненади.

Колоритното мултидисциплинарно събитие ще посрещне почитателите на цирковото изкуство и забавленията в X Challenge Park в живописния черноморски град от 16 до 21 август 2022 г. В рамките на шестте фестивални дни, организаторите са подготвили впечатляваща програма с участието на изявени международни артисти, като за пръв път ще бъдат представени и нови циркови дисциплини. Посетителите на Мини Арт Фест 12 – Царево ще се насладят на въздушна акробатика – китайски пой и клоунада, както и ще могат да вземат участие в специалните работилници по брейкденс, пой, жонглиране, акробатика и юнисайкъл.

В програмата са предвидени и интензивни 5-дневни акробатични и циркови тренировки, в които ще могат да се включат всички, които имат желание да тестват уменията си и да придобият нови знания и умения в цирковото изкуство. Предвидена е и специална зона за хапване и свежи напитки както и още много изненади и активности на територията на атрактивния X Challenge Park.

Сред най-атрактивните имена тази година е италианският майстор на акробатиката Mistral, който ще демонстрира уменията си със специфичния цирков инструмент китайски пой (с височина 5 метра). Mistral е добре познат на ценителите и със забавните си интеракции с публиката, така че всички посетители, които сами имат желание да се изявят, ще разполагат с тази възможност. Феновете на танците също няма да останат разочаровани, тъй като специално за Мини Арт Фест 12 – Царево, директно от Мадрид пристига едно от най-утвърдените имена от съвременната улична танцова сцена в Испания – брейкденс дуото Umami. Umami ще демонстрират вещото си майсторство в популярния танцов стил, като ще бъдат и водещи на специално организиран уъркшоп по танци.

От далечно Мексико в Царево пристигат и атрактивните Nandayapa Brothers. Те ще изнесат две представления – вечерно вариете и клоун представление. Братята Емилиано и Диего Нандаяпа са родени в семейството на едни от първите артисти в уличния театър в Мексико. Дуото всъщност се състои от трима, тъй като чаровната Сесилия Круз Лопез също е част от формата. Братя Nandayapa завършват цирковото училище NOUVEAU CLOWN INSTITUTE в Барселона. Ексцентрични и забавни, Nandayapa Brothers използват както нетрадиционни пространства за своите представления, така и театри и циркове. До този момент те са играли в повече от 25 страни и продължават своето пътешествие. Те са социално ангажирани и обръщат внимание на всички хора от съвременното общество, като се стараят да приобщават тези, които не се чувстват включени в него. Печелили са различни награди от света на цирковата гилдия в Латинска Америка.