Община Стамболово ще бъде представена на събора в Копривщица

Женската група за автентичен фолклор и автентични танци при НЧ „Съзнание-1890” в село Жълти бряг, ще представя община Стамболово на Националния събор на народното творчество в Копривщица. На най-големия национален форум те ще изпълнят песните „Учи ме мамо приучи” и „Събрала Генка меджия”, както и двойното хоро „Я дай ми мамо” и обчаркината „Хопни ми, тропни ми”.

Групата бе класирана на първо място и спечели златни медали в категорията „Певчески групи” на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”, който се проведе в Хасково.

Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН. Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.
От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.