Хубав овен за Курбан Байрам в Стамболово върви 500 лева

Днес започва Курбан Байрам, наричан още Голям Байрам и Коч Байрам. Това е един от най-големите мюсюлмански празници. Един от най-важните моменти в него е коленето на курбан.

Цените на овните в община Стамболово са в зависимост от теглото им. В региона малък овен от 30-40 килограма се продава от 200 до 300 лева. Животните не се теглят. Преценят се на око и пазарлък. Хубавите овни, отгледани специално за курбан, които тежат по 70-80 килограма са по 500-550 лева. Има богати семейства, които още в началото на годината са си поръчали овни, специално за курбан, твърдят животновъди.

Инфлацията е голяма. Обществото обедня. Търсенето е слабо. Всяко семейство, което празнува Курбан Байрам, не може да си позволи да си купи овен. Затова се комбинират по две-три семейства и купуват едно животно. Заради скъпите фуражи и скъпите горива и ток и ние се принуждаваме да вдигаме цените на животните, като се съобразяваме с покупателните способности на хората, казват животновъдите. Те поздравяват всички мюсюлмани, които празнуват Курбан Байрам и им пожелават здраве и берекет.