Акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя” започна в Стамболово

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ се провежда в община Стамболово в периода от 15.06.2022 г. до 31.08.2022 г. с цел опазване живота и здравето на подрастващите през летните ваканционни дни. В рамките на акцията са предвидени разнообразни форми, които да фокусират вниманието към спазване на правилата за безопасност.

В обучителни форми ще се дават конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с: игра на обезопасени места, обособени игрища, площадки; управление на велосипед, индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и други видове пътни превозни средства в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата и съобразно възрастта на водача; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС, включително и  разясняване на административно наказателната и наказателната отговорност при управление на МПС от неправоспособни.

В периода от 15.06.2022 г. до 30.06.2022 г. са предвидени специални мерки за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата. Засилен ще е контролът по отношение безопасността на децата и техните придружители. Той ще е насочен към правилното превозване на деца на предна седалка и правилното превозване на деца на задна седалка и използването на детски обезопасителни системи в съответствие с изискванията на производителите. Служителите на реда ще следят за използването на обезопасителни колани/каски и системи от родителите-водачи на МПС, от пътниците в МПС. Спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца в районите на училищата и недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и недопускане на други нарушения, застрашаващи сигурността на децата и техните придружители са другите детайли, обект за проверки. Ще се следи и за пресичането на пешеходците на определените за това места. Служителите от  Пътна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори са натоварени да установят собствениците на мотопеди и мотоциклети в малките населени места с цел да не се допуска предоставянето за управление на МПС на неправоспособни водачи, в т.ч. на малолетни или непълнолетни.