Чирпан събира дарения за да откупи къщата на Георги Данчов

Цветя и поклон към делата на Георги Попгеоргиев Данчов – Зографина и Васил Левски. През тази година се навършват 114 години от смъртта на българския възрожденски художник, революционер, опълченец, съединист, читалищен и просветен деец, близък съратник на Васил Левски и автор на считания за най-точен портрет на Апостола.

На 24 май 1869 г. Васил Левски пристига в Чирпан и отсяда в неговия дом. Тук основават Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. Изработил шифър за водене на тайна кореспонденция между революционните комитети в Тракия по заръка на Апостола на свободата. След залавянето на Васил Левски участва в организация за освобождаването му, която е безуспешна. За тази си дейност Георги Данчов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873) с доживотна присъда. Дори и по това време художественият му ентусиазъм не секва и създава литографията „Русалки“. Успява да избяга в Русия през 1876 г.

Освен Васил Левски, Георги Данчов рисува серия портрети на български революционери и общественици: Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, рисувал е и културни дейци от епохата на Възраждането и след Освобождението. Той рисува и икони за църкви в Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Казанлък. През 1861 г. заедно с учителя си Алекси Атанасов изографисва олтарната апсида на Араповския манастир „Св. Неделя“ (още наричан Златовръхски манастир), свода на църквата в Сопотския манастир и др. Един от създателите на българската светска живопис и първите фотографи в България е. Член е бил на Временното правителство в Пловдив (1885). Като помощник-кмет там е участвал в организирането на Пловдивското изложение (1892). Избиран е неколкократно за народен представител. В списвания и редактиран от него седмичник „Таласъм” (1890) отпечатвал карикатури, с които бичувал бюрократизма и службогонството. Георги Данчов е забележителен политически и обществен деятел. Днес на негово име са наименувани улици в България, изложбената зала в Чирпан. Къщата, където е роден на 27 юли 1846 година творецът, е била някога собственост на Общината. По силата на реституционните закони през 1992 г. е върната обратно на далечна родственица на Зографина. От тогава и до момента тя е била продавана и препродавана. Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и Общинският съвет продължават благотворителната кампания, започната след преговори с последните собственици за сумата на придобиването й от 90 хиляди лева. Събраните средства към този момент са 30 хиляди лева.

За закупуване на родната къща на Георги Данчов Зографина и превръщането ú в музей, Община Чирпан обяви дарителска сметка, по която граждани и фирми могат да превеждат по банков път или да внесат в брой на касата в Общината суми, които ще бъдат използвани единствено и само за придобиване на посочения имот.

Превод по сметка на Община Чирпан

IBAN BG71CECB97908447266700,

ЦКБ АД, BIC CECBBGSF,

код за плащане: 445100, Основание за плащане: „Придобиване родната къща на Георги Данчов – Зографина“