Рибарите от Царево са притеснени за поминъка си

Рибарите община Царево са притеснени за поминъка си, тъй като заради опасността от плаващи в Черно море мини, част от тях са спрели работа. В понеделник бяха получени сигнали от няколко района у нас и военните веднага започнаха претърсване с вертолет. Засега не са открити морски мини в българските води на Черно море, но рискът и страхът остават.

„Последно влизах в морето в понеделник и да ви кажа, бях доста притеснен. Бяхме за цаца на 30 км навътре в морето. Появи се и мъгла и видимостта беше много малка. Обстановката е много сложна, особено след като се появи и информацията за мина край Инеада“, каза Георги Пейчев от Царево. Той споделя, че в следващите дни няма да влиза в морето. Казва, че това важи и за колегите му, които също са разтревожени. Южният вятър от последните дни пък прави морето пенесто, което също намалява видимостта, казват рибари. Те се оплакват, че всеки ден, в който не влизат за риба, търпят загуби.

„Ежедневните разходи си вървят, но да изкараме нещо, да дадем заплати е невъзможно“, посочва Пейчев, който има малко предприятие за риба, в което работят около 20 души. Йордан Каракашев е пуснал своите мрежи за калкан. Успял е да го направи в дните, преди да се появи информацията за плаващи мини. „Времето беше по-лошо, но успяхме да ги пуснем. Много колеги обаче сега си подготвят мрежите и трябва да влязат в морето. Те имат квоти за изписване и са принудени да го направят един път сега и един път да ги извадят, тоест ще рискуват два пъти“, разказва Каракашев. Ловуването за калкан е рисково, защото се влиза навътре в морето рано сутринта още по-тъмно. „Това е опасно, нощното пътуване, притеснено ни е, но какво да правим. Имаме квоти, ако бяха казали:: „не влизайте, ще ви компенсираме“ – добре, но никой не го казва официално“, посочва рибарят. Той е категоричен, че малко преди 15 април, когато влиза забраната за улов на калкан, ще влезе да си изкара мрежите, независимо от риска заради мините.  

Въпреки това рибарите са на мнение, че страхът вече е насаден и последиците тепърва ще се понасят. „Може изобщо да не се появи мина. Но вече страхът е насаден. Има невъзможност да се работи. Икономиката по отношение на морето е спряна“, подчертава Георги Пейчев. Той смята, че заради сложната ситуация ще бъдат ограничени и плаванията на търговските кораби в Черно море.