Хуманитарен проблем възникна в кризисния щаб в Созопол

Пред хуманитарен проблем е на път да бъде изправен общинският кризисен щаб в Созопол, сформиран заради бежанците в Украйна. Все повече жителите на Украйна, които идват в него, имат нужда от храни и стоки първа необходимост, най-вече храни. Те бързо се изчерпват, а от щаба казват, че се води отчетност и няма презапасяване на определени семейства. Наблюдава се дори съпричастност сред тях, взимат по-малко опаковки, за да има и за други, казва Христо Бардуков, който е натоварен с дейността.

Наскоро заради стигмата, че бежанците идват със скъпи автомобили, бягащ от войната се чудел къде да остави автомобила си, за да не го набедят за богаташ. Човекът пристигнал, а не бил се хранил повече от ден. От Община Созопол отново разпространиха дарителска сметка за набиране на финансови средства, които са необходими за покриване на режийни разходи, закупуване на медикаменти и други.

Банкова сметка на Община Созопол

Централна Кооперативна банка

IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02

Код по вид плащане: 445100

основание: дарение за бежанците от Украйна

Всеки дарил средства по обявената сметка следва да подпише договор за дарение в два екземпляра, в който да бъде упомената неговата воля. Договорът може да се изпрати на ел. поща: obshtina@sozopol.bg или да се предостави в сградата на Община Созопол. На всички желаещи да помогнат с храна и материали напомняме, че в подкрепа на кампанията на БЧК, Община Созопол отвoри пунктове на територията на цялата община за набиране на дарения за пострадалото население на Украйна. Приемат се нови дрехи и обувки за деца и възрастни, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, памперси, и най-вече дълготрайни хранителни продукти. На пакета с продукти да има етикет – какво съдържа, за кого е подходящ (мъж, жена, момиче, момче, размер, възраст) и име/населено място на дарителя.

Дарения ще се приемат във всички пенсионерски клубове на територията на община Созопол в работно време. За град Созопол:

– в пенсионерските клубове – в работни дни;

– в сградата на БЧК (над централен плаж) – събота и неделя, тел. за контакт: 0887 65 00 72 – Койчо Коев.

Всеки, който има желание и възможност за настаняване на бежанци от Украйна или друга по вид помощ, може да заяви това на тел.: 0550 2 57 13 и 0878 414 777, Христо Бардуков, гл. експерт СДЕВ. Може да се свържете и чрез Viber и WhatsApp.