Организират поход по средното течение на река Велека

Два туристически маршрута може да посетите този уикенд със сдружение „Зелена Странджа“.В неделя е походът към средното течение на Велека, а днес бе посрещането на щъркелите и пролетта на връх Медни рид (Бакърлъка) край Бургас.

„От тук се открива невероятна гледка към Бургаския залив, Созополския залив и островите, полуостровите и полетата в близост до Созопол, а при добра видимост може да се наблюдава крайбрежието от нос Емине до Приморско. Над върха преминава пътя на прелетните птици Виа Понтика и за това сме сигурни, че ще може да се наблюдава и пристигането на щъркелите, каза Владимир Димитров от организацията на приключения сред природата.

В неделя ще се проведе още един поход и той ще е във вътрешността на Странджа. Началото му ще е от село Заберново. „По пътя може да се види почти 1000 годишен дъб, който е най-старото дърво в планината. Ще преминем през защитена местност „Парория“, съхраняваща най-старите гори на Странджа, ще посетим и останките от Тракийския лагер.В продължение на 5 км маршрутът следва широк и равен път покрай река Велека, откъдето преминава и най-дългият маркиран маршрут от река Тунджа до Черно море – Тур Странджа“, съобщи Владимир Димитров. За целия ден ще бъдат преминати общо 18 км, като се върви по широки горски пътища. Тръгването за походите е в 9 ч. от Бургас. За участие е необходимо предварително записване на сайта на „Зелена Странджа“.