Първите щъркели вече долетяха в Татарево

Първите щъркели долетяха в село Татарево, община Минерални бани. Напук на метеорологичната прогноза, първите щъркели долетяха. Вестителите на пролетта вече търсят храна в напоените ниви край селото. Според природозащитниците първите щъркели, които долитат от юг са предимно мъжки, тъй като мъжките екземпляри обикновено се връщат първи в старото гнездо.

Мигриращите птици носят различна символика при различните народи. Щъркелът носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди, символ е на плодородието и родителските грижи. Благодарение на храната, която консумира, предпазва реколтата от унищожението ѝ от вредители, като така оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората. Обичаят повелява, след като човек е видял щъркел, да свали мартеницата си и да я закачи на клонче или сложи под камък.

Според поверието, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре и на късмет. Ако пък щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято.