Първата детска градина с геотермално отопление е в Минерални бани

Детска градина „Снежанка” в Минерални бани е първата в страната, която се отоплява с геотермална енергия повече от 30 години. не знаят какво е дървена ваканция. Детската градина в Минерални бани функционира от 1988 година. Още от откриването си тя се отоплява с минерална вода от термалните извори в общината.

Сондаж №3 от който Детска градина „Снежанка” ползва минерална вода за отопление се намира на около 200 метра от детското заведение. От сондажа до сградата водата идва по тръби, обяснява зам. кмета Сабри. Отоплението в стаите на детската градина е подово. Водата циркулира, минава през тръбите и има втори обратен водопровод, който връща водата в сондажа, където впоследствие тя може да се ползва и от другите ползватели. На повърхността минералната вода идва с температура от 56 градуса. А резултата, дори и през зимата в най-хладните стаи на Детска градина „Снежанка” температурата на въздуха не пада под 24 градуса, споделя директорката на детското заведение Таня Янева. Между 24 и 28 градуса е температурата в помещенията. Децата са по къси ръкави и това е рай за всички.

В края на миналия век по Програма ФАР тръбите на инсталацията, която довежда водата до детската градина били подменени, така загубите намалели. Втората част от проекта по ФАР предвиждал и сградата на общината да премине на геотермално отопление. Жан Виденовата зима обаче объркала сметките. Планът за отопление на сградата на общината с минерална вода останал само на хартия, не без съжаление споделя зам. кмета на общината Нуртин Сабри. Сега общинската администрация се отоплява с твърдо гориво с котел на дърва. Сондажът, от който Детска градина „Снежанка” ползва вода за отопление захранва общо 10 потребители в това число и обществената баня в общинския център. Дебитът му е 6,1 литра в секунда и за да достига водата за всички ползватели с пари от Националния дарителски Екофонд от 2016 г. към сондажа функционира и резервоар с обем от 250 куб. метра вода, разказва зам. кмета на община Минерални бани Нуртин Сабри. Дотогава всички ползватели черпеха вода от самия сондаж, което в определени моменти създаваше проблеми. В момента всички ползватели се снабдяват с вода от изравнителя, или както му казваме резервоара по гравитачен път. Така спаднаха и разходите за доставка на минерална вода. Благодарение на резервоара водата стига за всички. През лятото, когато тя не е необходима на детската градина, сондажа снабдява басейните в хотелите и почивните станции, както и обществената баня.

В община Минерални бани децата са най-важният капитал. Сега там изпълняват проект за близо 1 млн. лева. Парите са европейски. С тях се реновират четири сгради на детски заведения в община Минерални бани – трите филиала на детската градина „Снежанка” и детското заведение в общинския център. След ремонтите и в трите филиала на забавачниците топлата вода ще идва от соларни панели. А сградата на Детска градина „Снежанка” в общинския център ще разполага и с алтернативен начин за отопление – инсталация на пелети, разказва зам. кмета Нуртин Сабри. Искаме да се застраховаме при евентуална авария веднага да се включи котела на пелети и децата да не останат на студено. Освен дейностите по европейския проект местната управа е финансирала със собствени средства и пълното освежаване на обзавеждането, чисто нова визия на двора и съвсем ново кухненско оборудване. Отново с местно финансиране в детското заведение сменят и вътрешните тръби на геотермалната инсталация, защото от минералната вода във времето по тях се получават отлагания. До началото на пролетта ремонтните дейности по всички проекти би трябвало да са приключили.и Детска градина „Снежанка” с трите й филиала да са пълни отново с детски смях.