Кметът на Царево Георги Лапчев изпрати отворено писмо до МС

70 са украинските граждани настанени основно в частни имоти в община Царево. Много хора имат готовност да посрещнат още бежанци от войната. Въпроси за статута на украинските граждани пристигнали у нас, както и за получаването на финансова помощ за пребиваването им в страната, имат от Община Царево. 

Кметът Георги Лапчев изпрати отворено писмо до МС, областният управител на Бургас, Министерствата на туризма и на вътрешните работи. „Все още нямаме реален знак от държавата по какъв начин ще се подпомагат тези хора. Слушаме от медиите, че има 40 лв, че има ускорен формат, с който тези хора да получат статут. Но този етап не го виждаме за съжаление. Това е основният проблем на тези хора. Голяма част от тях не искат да „висят“ на нашата социална система, те искат да работят. По начина, по който са влезли в нашата страна, обаче, не им позволява. Те нямат работна виза. Затова и трябва да получат бързо статут на бежанци или друг, който да им позволи това.“ Днес в Царево се проведе среща на общината с бизнеса за обединяването на усилията за оказване на помощ на украинските бежанци. 

И сред бизнеса най-коментираната тема е за статута на украинските граждани. „Хората, които пристигат в България няма процедура, по която да получат статут на бежанец. Не могат да ползват нищо от това, което трябва да ползват – социалната система, образователната система, здравната система. Това е голям проблем и ще става все по-голям.“ „Бежанец ли е това, хора с хуманитарен статут? Как ще се признават тези хора, които са дошли тук и са настанени в някой от нашите хотели. Ние ли трябва да се погрижим да са регистрирани като бежанци, те ли трябва да го направят? Да не се случи така, че сме настанили туристи.“

Междувременно втори ден украински граждани се наредиха на опашка пред отдел „Миграция“ в Бургас, където мобилни екипи на Държавната агенция за бежанците стартират процедура те да получат хуманитарен статут. Тъй като тази процедура продължава 6 месеца, още няма яснота кога държавата ще предприеме конкретни мерки за съкращаване на срока.