Как Недялка Керанова счупила цигулката на Раиф

Необикновено духовита и със силно развито чувство за хумор била народната певица Недялка Керанова, която е родена и израснала в село Татарево, община Минерални бани. В неотдавна издаденото второ допълнено издания на книгата „Песните на Недялка Керанова”, авторът Николай Чепански е включил и няколко истории, характеризиращи това нейно качество.

На сватба с Леновската група в село Мирово, Чирпанско, хорото продължава с часове и цигуларят Раиф от Тополово изкарва солото и сяда отстрани на сцената да си пийва. После се качва и пак свири, и пак сяда отстрани. Кольо Леновеца му прави забележка да не си оставя цигулката зад тях на сцената, защото може да стане беля.

След поредното изсвирване на солото си Раиф оставя цигулката и пак сяда да си пие. Недялка Керанова свършва песента, оставя микрофона на стойката и тръгва назад. Чува се само едно кръц…ц…ц и цигулката става на две. Раиф скочил като попарен и започнал да вика: „Какво направи ма, Недялке, счупи ми цигулката!” А тя: „Лъкът здрав ли е?” Той отвръща: „Здрав е!” „Тогава ще си свириш на оная работа”, отвърнала Недялка. Закарали Раиф до Тополово да си вземе другата цигулка, но тя била много разстроена, фалшива, разсъхната и докато я настрои Райчо, сватбата свършила.