В Стамболово зарязаха лозята за Трифон Зарезан

В община Стамболово зарязаха лозята за Трифон Зарезан. Районът е определено винарски, тук се отглежда прочутата в цял свят марка вино „Мерло от Стамболово”. Тържеството в лозята край Стамболово започна с няколко изпълнения на самодейци от местното читалище. За празника кмета на общината Аднан Йълдъз посрещна замместник председателя на Движението за права и свободи Ахмед Ахмед, Областния председател Мехмед Атаман и народните представители от ДПС в Хасковски многомандатен район – Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн. Специален гост бе и кметът на община Маджарово Ерджан Юсуф.

Днес празнуваме Трифон Зарезан, един от най-обичаните празници, който предвещава идването на пролетта, каза в своето обръщение кметът Аднан Йълдъз. Община Стамболово е известна със своето вино в цял свят. Отглеждането на лозя и производството на вино е започнато по тези земи още от древните траки. Пожелавам през тази година реколтата да бъде здрава и богата, а лозята да се наведат от толкова много грозде, бъчвите да се препълнят с божественото вино, което произвеждаме.

Днес, самият факт, че сме тук и празнуваме е показателен за това, че бавно но сигурно в нашия живот се завръща и нормалността. Пожелавам на всички да бъдат живи и здрави и нека нормалността във всички аспекти на живота и ежедневието ни да се завърнат, каза още Аднан Йълдъз.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Специално за празника на Трифон Зарезан в Стамболово местни майстори от Рабово приготвиха два казана с традиционното за региона ястие кешкек. Тук бе и всепризнатият майстор винар на региона бай Иван от село Тънково. Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в българската традиция двата празника продължават да се преплитат, за което свидетелства и фактът, че светецът често е изобразяван като младеж, който носи различни инструменти за рязане.