Паметна плоча на руските освободители откриха в Бяла река

Кметът на община Първомай Николай Митков откри паметна плоча на руските освободители в село Бяла река. Преди 144 години на 18 януари 1878 г. жителите на село Бяла река тържествено посрещат руските войни от Първи ескадрон на щабскапитан Александър Зданович в състава на 2 гвардейска кавалерийска дивизия, командвана от генерал Йосиф Гурко.

На 18 януари в присъствието на гости от Руското посолство, кметът на общината Николай Митков откри паметна плоча на руските войни-освободители в село Бяла река. Освещаването на паметника уважиха кметът на селото Димитър Димитров, зам. кмета Радослава Ставрева, представители на местното църковно настоятелство, читалищни дейци и жители на селото.

Местните жители посрещнаха с пита делегация от посолството на Русия у нас, начело с пълномощния министър на мисията – Филип Воскресенский, неговият съветник Михаил Горбатов, аташето Надежда Воробьова и главния инженер Владимир Федотов.

Церемонията започна със заупокойна служба, отслужена от отец Станимир. Благодарствено слово поднесе кметът на община Първомай Николай Митков, като припомни за паметния ден, когато генерал Гурко освобождава местното население. Приветствено слово произнесе и Филип Воскресенския, а кметът на Бяла река Димитър Димитров благодари на всички участници в тази благотворителна инициатива, която възражда духовността на селото.

Паметникът е изграден по изричното желание на голямата българска поетеса Ваня Петкова, която е живяла в съседното село Езерово. Нейната дъщеря – журналистката и поетеса Оля Ал-Ахмед разказа за бележка, оставена от покойната й майка: „Да се изгради паметник на руските войни-освободители в Бяла река!” Ваня Петкова не успяла приживе да осъществи идеята си, затова с тази мисия се заема нейната дъщеря Оля Ал-Ахмед, която е инициатор на проекта, осъществен с пълното финансиране на Посолството на Руската федерация в България. Монументът е уникален по своята изработка и единствен по рода си с вградена в него икона на Св. Георги Победоносец. „Вечна признателност на братята освободители!” – пише на паметната плоча. Гостите и жителите поднесоха цветя и венци в знак на признателност. Местната фолклорна група изпя специално за почетните гости няколко руски песни, допринасяйки за превръщането на събитието в истински празник. След официалното откриване на паметника, кметовете и гостите се отправиха към село Езерово, за да посетят къщата-музей на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Празничното събитие завърши с посещение на храма „Свети Никола” в село Езерово, където се съхраняват старинни икони, в това число и руски. Всички присъстващи запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие на двата народа – българския и руския.