В Чирпан посвещават юбилейно издание на Димитър Данаилов

Юбилейното издание „Наше минало“ излезе от печат по повод 100-годишнината на Димитър Данаилов – Моряка. Специалният юбилеен брой на списанието „Наше минало“ е посветено 100-годишнината на Димитър Данаилов – Моряка. Изданието се реализира с подкрепата на Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“. Корицата е илюстрирана с „Посвещение – на Димитър Данаилов с любов“, картина от Димитър Киров. Печатът е на “Издателско ателие Аб”. Списанието ще бъде представено на 14 януари 2022 година в програмата на Яворовите януарски дни.

„Димитър Данаилов разказваше с толкова любов за Яворов, той бе ангелът-хранител на Яворовия дух. Обичаше свободата, родината, родния край и Чирпан, ценеше и дребните на пръв поглед незабележими неща от делника. Той е от хората, които няма как да бъдат забравени, защото, макар и приведен над бастуна си, ръстът на неговия поетичен облик се извисява и днес над Чирпан и България с дълбокочовешките си нравствени послания и търсения. И ако днес поетът можеше да отвори очи, те отново щяха да търсят изконната вяра в доброто, красотата и любовта. Вярата в човека и силата на неговия съзидателен дух изпълват със светлина пространството, през което Моряка премина през своята „незаключена врата“ и завинаги остана в сърцата ни…“, пише кметът Ивайло Крачолов в обръщение към читателите на 33-ия брой на списанието за история, изкуство и култура.

Благодарение на Крачолов изданието възстановява своя печат, както и преди години, същевременно той е бил и един от неговите главни редактори, когато е ръководил Историческия музей в Чирпан. Днес редколегията е в състав Златина Колева – гл. редактор, редакционен съвет: Тодор Иванов, Делиана Начева, Трифон Митев и Михаела Начева, фотографи са Георги Иванов и Георги Василев. Още на първите му страници са спомените за детството, ученическите, студентските и учителските години, за признателността му към делото на Яворов, за първата му стихосбирка „Милиони гълъби“ и интересни истории, поднесени от сестра му Людмила Данаилова – Присадашка. „Всеки срещал се с него носи в сърцето си и словото за Яворов. Димитър Данаилов е забележителен уредник на Къща музей „Пейо Яворов“, почетен председател на Фондацията, един от изявените дейци на музейното дело в България. “Неразгадана вселена е Димитър Данаилов. За всички, които го знаем и обичаме. И за тези, които сега узнават за него – това е едно от хубавите неща, които човек може да научи на този свят. Като неговите стихове за милиони гълъби, за лунния кладенец или чирпанската кама. В Книгата на посетителите в музея ще срещнем световни имена и общуването на Димитър Данаилов с тези хора е едно от най-големите му богатства. Димитър Данаилов е чирпанец, който не иска да напусне Чирпан. Нито по-големите възможности на столицата, нито увещанията на Георги Джагаров и Павел Матев, нито съблазните, които му предлага тогавашния Съюз на българските писатели не успяват да го склонят. Той остава в малкия град, в Яворовия дом, в чирпанския ресторант и при любимата си скамейка в парка. Той и сега е при нас“, заключава общественикът, поет и издател Трифон Митев, посветил стихове на Моряка.