„Силуети от Париж” в Музея на GISSEN

„Силуети от Париж” е новата изложба с рисунки в Музея на GISSEN /www.gissenartmuseum.wordpress.com/. Рисунките са направени по време на престоя ми в Париж, споделя Живко Тенев – GISSEN. Тук не става въпрос за рисунки от натура, това са преди всичко рисунки, създадени по впечатления. Не са много творците, които дръзват да покажат свои рисунки в изложба. Рисунката показва истинската същност на артиста и както казва Илия Бешков: „Вие трябва да рисувате фигурата на един човек така, че като обърнете листа наопаки, да затежи и увисне като прилеп на таван!… Рисувайте, рисувайте докато сами се превърнете в рисунка…” Не зная колко от днешните артисти правят това, но аз за себе си вече се престраших да показвам своите рисунки, споделя още GISSEN.

От няколко години той експериментира в областта на дигиталното изкуство, но успоредно с това продължава да работи и с традиционните стилове и техники. GISSEN е едно от най-креативните имена в новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 12 години той е показал над 150 различни свои изложби – живопис, графика, рисунка, карикатура, плакат, фотография. По-голямата част от тях са реализирани във виртуалната реалност на Галерия GISSEN, а най-значимите вече се намират в Музея на GISSEN, който заработи от началото на месец февруари т.г.

Сред най-успешните му графични проекти са „Гротески” /2008/, „Вътрешен ритъм” /2008/, „Матриархат” /2008/, „Първична хармония” /2010/, „Японски графики” /2013/, „Графики от стария грамофон” /2016/, „Преображения” /2018/, „Деветата земя” /2018/, „Red&Blue” /2019/, „Геометрия на сънищата” /2019/, „Рисунки от Париж” /2020/, „Драскотини в пясъка” /2020/ и рисунките „Парижки провокации” /2021/. Произведенията на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея на GISSEN и през онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.