Село Сърница надига глас в защита на Бейсим

Бейсим Реджеп от Сърница ще прекара тази Коледа и Нова година в ареста. Жителите на селото събират подписка в негова защита. Подписалите досега са 140 души – половината от постоянно живеещите в селото. Хората  не го намират за виновен и не искат той да отиде в затвора. Мира не им дава фактът, че техни жалби са оставени без последствия, а 55-годишният овчар е станал жертва на дълго неглежирани проблеми в селото. Оказва се има доста дела между съселяни за побоища, щети, нанесени от животни по ниви и дворове, битови конфликти. 

На 30 ноември при поредна междусъседска кавга Бейсим стреля със самоделна пушка по съседа си Мюмюн. После хвана гората, на сутринта селото осъмна под полицейска блокада, в Сърница се струпаха спецчасти и техника, които 20 часа търсиха в горите над селото „въоръжения и опасен“ Бейсим, който имаше самоделка в себе си. 50-килограмовият, дребен мъж,  бе заловен от кравар  в Кърджалийско. Днес той е в ареста, след като съдът му наложи най-тежката мярка с обвинения в опит за убийство, закана за убийство и незаконно оръжие. 

Бейсим ли е най-големият престъпник, човек, който на никого  лошо не е сторил. Всеки ден слушаме за хора с оръжия, но Бейсим е беззащитен и трябва да отиде за 15 г. в затвора, жалят го съселяните му, за които темата все още е номер едно. Бейсим никога не е имал конфликти с хора, добър човек е, но е бил предизвикан от Мюмюн, който с половината село е скаран. Агресивен е, обижда, псува, кучетата му са наплашили всички. Дори през лятото нападнаха състезател по ориентиране,  разказва  Гюлхаят Халил, в чието кафене се организира подписката. По екопътеката туристите не могат да минат от  кучетата на Мюмюн, хората с брадви ги пазят от песовете, допълва тя.

Поне 8 жалби сме подали срещу Мюмюн, защото ни тормози. Заплашва, бие животните, на брата е посягал. Дворът му е разграден, как да не влизат овцете там,  а това е причината за ежбите. Защо не го загради, казва братът на задържания Юсеин Реджеп. Така стана и на 30-ти, овцете ни влезли, братът тръгнал да ги прибира, онези започнали на бият животните, посегнали са и на него, причерняло му е, върнал се в къщи, хванал пушката. После се е уплашил и избягал, защото не е знаел какво да прави, шашнал се е, допълва братът. 

Няма намерени сачми, не е ясно дали срещу Мюмюн е стрелял или във въздуха, могат ли тези чифтета да убиват, казват селяните. И обясняват, че не е редно, но Бейсим си правел пушкала да се брани от вълците. 

Поне 30 са жалбите срещу семейството на Мюмюн за агресивни действия, за свободно пуснатите му животни, за побоища, твърдят хората. Ако го бяха сложили на мястото му ,това нямаше да се случи, убедени са те. Идва полиция ама все същото си остава,  допълва те. Мюмюн, когото намерихме близо до дома му, отказа да говори с екипа ни. 

В нашето село няма ред и за това стана конфликта, казва зърнопроизводителят  Илия Иванов. Той допълва, че нивите му са системно газени от овце, кози и крави.  Ловец съм, идвало ми е да взема пушката, казва мъжът. Излиза, че на жалби от няколко души не се обръща внимание, а цялото МВР тука се стовари  срещу един беззащитен човек, на който му е причерняло от непрестанните скандали, допълват в селото.  Подписката няма юридическа стойност, но има морална такава, казва адвокатът на задържания Георги Зарчев.  Според дългогодишния юрист,  няма данни за опит за убийство, а закана може да се отправи и в състояние на афект. Често по селата, особено в затворени общности, се случват такива неща.  Хората изричат думи като ще те претрепя,  оскубя при всеки скандал, без да се замислят, че това е закана. Начинът на общуване е такъв. Често имат брадва под ръка, нощ в джоба, оръжие, с което се вардят от вълците. Не че не се знае за него, но няма ли проблем, никой не се притеснява, има търпимост една, коментират хора с имоти в селото. Скандали  възникват често за наглед дребни конфликти, после прерастват в такива, които се предават на поколения.  В кръчмата пият, сбиват се, съдят се. Често сами вгорчават живота си с битови неразбории. Правилата за придвижване на животни масово не се спазват, това къса нервите на едни, а други смятат, че всичко им е позволено, защото са на село.  От нищо стана нещо в Сърница, а МВР просто използва случая да покаже сила, каквато другаде трябва да се демонстрира, казват хората, които искат да свидетелстват не само,за да защитят Бейсим, но и за да се обърне внимание на проблемите им.  Той не е за затвора, ще наемем автобус да идем в Хасково на делото, искаме да свидетелстваме, казва Айлетин Халил.