Община Царево ще избира изпълнител за „Малкия Пирогов”

Какво се случва с проекта  за създаването на т.нар. „Малък Пирогов” в Царево. Идеята беше за бъдещ медицински център, в който ще работят лекари от държавната болница. Отговорът дава кмета на община Царево Георги Лапчев. Той разясни, че преговорите за нов медицински център са продължили 7 години. „Пирогов“ не е било първото здравно заведение, с което е обсъждана идеята.

Очаква се бъдещият център да подобри здравното обслужване по Южното Черноморие. Меморандумът е подписан, но той не е между Лапчев и Балтов, а е подписан  между болницата и общината, поясни кметът. Ще влезе в сила, когато бъде готова новата сграда.

Много трудно стана, защото скочиха цените на строителните материали. Това в никакъв случай не ни отказва. Напротив. Търсим и други финансови инструменти, през които да финансираме този обект. Ще получим кредит от фонд „Флаг“. Сумата, за която общината кандидатства е 8 млн. лв. Считам, че до края на годината при всички положения ще имаме стартирала процедура за избор на изпълнител. Ще има и още една процедура, която е за премахване на сегашната сграда, тъй като тя е  опасна. Продължава да се руши, намерили сме алтернатива на сегашните кабинети. Ще преместим лекарите в други помещения. В момента се опитваме да намерим място на Центъра за спешна медицинска помощ, поясни Лапчев Много спекулации се появиха по отношение на медицинската техника, която е предоставена от „Пирогов“ уточни още кметът: Там всичко е абсолютно изрядно, ние ги съхраняваме, съгласно нашата договорка. Ако болница „Пирогов“ ги пожелае утре, ще ги върнем. Те са техни и никога не сме твърдели, че са на община Царево. Би било прекрасно, ако те заработят тук. Нашето споразумение с „Пирогов“ не касае само техника, то касае и лекари. Това е в основата на споразумението. Персоналът, който ще работи тук, ще бъде в помощ на цялата област, а не само на община Царево.