Френски абсолвенти по архитектура черпиха опит в Странджа

На едноседмично посещение в природен парк „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия университет по архитектура във Франция. Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение, съобщиха от пресцентъра на парка.

При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура. При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика. „Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова, един от преподавателите на групата студенти.

Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа. Готовите проекти ще бъдат представени в началото на следващата година. Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти  емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня. Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, природен парк Перж. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.