„Приказки за светофара” ще отиде в ръцете на децата от Мъглиж

Излезе от печат трето издание на книжката „Приказки за светофара” на Димитър Никленов. То бе осъществено с помощта на община Мъглиж и книжките ще се подаряват на всички деца от общината. По тази книга са реализирани и два спектакъла в театрите на Стара Загора и Ямбол.

„Приказки за светофара” е предназначена за вашите деца и внуци, които вече сами или все още с ваша помощ се движат по улицата, споделя авторът. Нека заедно да им помогнем да осъзнаят колко опасности и изненади крие тя. Моята цел е тя да ви помогне в тази благородна мисия, твърди Димитър Никленов.

Специално обръщение към децата направи и кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. В ръцете си държите четиво, което има за цел да ви даде началните познания в безопасното ви придвижване по улици и пътища. Съдържанието на тази малка, но стойностна книжка е изключително достъпно и съобразено с вашата възраст. Спазването на правилника за движение по пътищата е в основата на опазването на човешкото здраве и човешкия живот.

Вие, нашите деца, чрез които дишаме, живеем и успяваме да възпроизведем поколението, сте изключително ценни за държавата, така че пътно-транспортния травматизъм не трябва да ви застига, нито сега, нито по-късно, когато пораснете. Тъй като уменията се придобиват в ранна детска и ранна ученическа възраст, считам, че това четиво ще постави основата на познанията ви по безопасност на движението по пътищата, а впоследствие с придобиването на житейски, социален и образователен опит, вие ще надградите постигнатото до тук.

Мили деца, бъдете здрави и благословени и дано никога не изпадате в конфронтация с моторни превозни средства, споделя още кметът на общината д-р Душо Гавазов. Авторът на книгата „Приказка за светофара” – Димитър Никленов е написал десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставени и играни с успех в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, испански, турски, руски и в Северна Македония.