В Минерални бани лекуват вируса с хризантеми

BanyСвежи есенни цветя цъфтят пред входа на община Минерални бани в късните есенни дни. Тези хризантеми внасят много красота и хармония на фона на вихрещата се пандемия в страната, сподели кметът Мюмюн Искендер. Общината има създадена оранжерия за цветя по европейски проект и от няколко години сами си произвеждаме цветята за общинския център, добави още той.
Макар името на хризантемата (Chrysanthemum) да е от гръцки произход (от гр. Хризос – злато; антемон – цвете), родината й е Китай, където през XV в. пр. Хр започва да се култивира като билка. С времето се превръща в национално цвете на страната, дава името на деветия месец от календара й и се намества трайно в изкуството й като един от т.нар 4-ма благородници заедно с бамбука, орхидеята, и сливовия цвят – тенденция за изобразяване на всеки един от 4-те сезона чрез съответния природен символ, усвоена по-късно от цяла Източна Азия.
Отглеждането на хризантема в дома или в градината не само ще внася пъстрота и свежест на интериора или екстериора, но и ще повлия положително на физическото ви и психическото ви благосъстояние. Причината е, че освен красиво, това цвете е и лечебно. То пречиства въздуха от вредни микроорганизми, излъчва позитивна и успокояваща енергия и допринася за по-добрата концентрация на ума.