Звезден атлас откриха край село Ангел войвода в Минерални бани

BanyСтранната каменна тепсия в светилището край село Ангел войвода в община Минерални бани буди много загадки. Подобен древен обект има и на Белинташ. Според специалисти от Националния астрономически институт ставало въпрос за звезден атлас на възраст 7 000 г. пр.н.е. Това определяло находката на Белинташ като най-старата звездна каменна карта на света. На нея се разпознавали контурите на някои съзвездия.
Дали на каменното светилище край село Ангел войвода в община Минерални бани не лежи изсечена от праисторически астрономи втора, намираща се в България сензационна и исторически значима звездна карта? Засега това си остава мистериозна тайна, загробена от времето.
Изсечените в скалите корита с отвор за изтичане на течност, според името запомнено от местните – „шарапани“ са служели за мачкане на гроздето. Друга версия за тези каменни корита, е че в тях са правени ритуални жертвоприношения на животни, /може и хора/, а през отворите е изтичала кръвта! Жестоко е човек дори да си го представи, но в древността е имало и това!