В Минерални бани очакват за лечение пациенти от Германия

BanyВ Националния курорт Минерални бани очакват за лечение пациенти от Германия. От пролетта на следващата година пациенти от Германия ще идват в България за балнеолечение и физиотерапия на разноски на германските здравни каси. Това съобщи Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси е разширила през септември списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика, като към него е добавила и България. съобщи Кацарова.
Това означава, че германските граждани, които идват у нас по линия на здравноосигурителните каси в Германия ще заплащат само 10 на сто от цената за рехабилитация или превенция, проведена у нас. Останалата сума ще се покрива от здравната каса. По данни на германо-българската индустриално-търговска камара в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове „Социални грижи“. От приблизително 83 милиона души в Германия над 73 милиона са били здравно осигурени в края на миналата година.
Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична превенция в страната и в чужбина. Здравната каса покрива около 90 на сто от разходите на пациентите за лечение. Става въпрос предимно за пациенти с проблеми в опорно-двигателния апарат. На здравните каси в Германия е предложен списък с хотели у нас с гарантирано качество, който впоследствие ще бъде разширен, обясни Кацарова.
Очаква се около 10 хиляди германци годишно да извършат възстановителни и здравни процедури у нас. “България обслужва немски туристи, които идват в България да се лекуват от 50 години. България е много добре известна на германския пазар. Нашият проблем беше, че туристите идвайки в България да се лекуват, всъщност не получаваха никакви пари обратно за разлика от Унгария, Словакия и още 14 страни. Сега България ще бъде абсолютно равностоен партньор на този пазар. България се бори да влезе в този списък от 50 години. И затова искам да подчертая още веднъж, че това наистина е исторически факт, което ще доведе наистина до голям поток от немски пациенти, които ще идват в България, ще се лекуват и съответно немските здравни каси ще могат да им връщат обратно парите“, коментира Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
Германо-българската индустриално-търговска камара съвместно с Българския съюз по балнеология и спа туризъм са изготвили брошура за здравен туризъм, адресирана към германските здравноосигурителни каси. В нея са включени 26 хотела, които представят своите амбулаторни профилактични терапии. Друг начин на информиране ще бъдат списанията и уебсайтовете на съответните здравни каси. Брошурата ще бъде разширена с още хотели, които отговарят на условията.