Минерални бани ще отбележи своя празник с 3-дневна програма

BanyТридневна програма е подготвена за жителите и гостите на Минерални бани за Празника на минералната вода, здравето и красотата, съобщиха от кметството след утвърждаване на афиша на дните. Традиционното издание на фестивала „С хоро на гроздобер“ ще събере любителски фолклорни формации от региона, а от участниците ще бъдат излъчени Мис и Мистър Фестивал.
Вечерната музикална програма на 13 септември предвижда концерти на състави от Минерални бани, първомайското село Дълбок извор, народния певец Николай Славеев и хоротека на открито с оркестър „Топлика“. Съботната вечер на 14 септември на откритата лятна сцена първо ще се качи фолклорна група от Одрин, а след нея забавата ще продължи с участието на Гъмзата и Виво Монтана. По-рано през деня ще бъде пресъздаден древният тракийски ритуал по прозводството на вино, като гроздето ще бъде смачкано от девойки в каменни шарапани.
Детското утро „Бъди звезда“ ще радва малките в петъчната сутрин на 13 септември. Водещите Хриси и Гери обещават рисунки на асфалт, конкурси, работилнички и много игри. Местни производители ще имат възможност да изложат продукцията си на базар в село Сусам, а в съпътстващите прояви влиза и изложба – базар на традиционни занаяти в общинския център. Спортната програма включва маратона Минерални бани – Хасково и турнир по шахмат за деца, който ще бъде с международен статут. Неделната сутрин на 15 септември ще бъде посветена на танците. Преподавателят доц. Георги Гаров от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще напътства желаещите в разучаването на две народни хора.