Шампион на Нигерия представя книга за Петър Жеков

TrenerСреща с вълшебния стрелец Петър Жеков и представяне на едноименната книга на Митко Добрев организира днес Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Тя ще започне в 17:30 часа в лятната читалня на институцията. Митко Добрев, автор на книгата „Вълшебният стрелец Петър Жеков“ – ненадминат голмайстор на България от 1915 г. до днес“, е роден на 26 февруари 1954 г. в Димитровград, където прави и първите си стъпки във футболната игра. Прекъсва рано състезателната си кариера но като треньор има шампионска титла в Нигерия с отбора на „Габрос” от град Неон Щата Намбра, което го прави любимец на краля Кенет Оризу III – традиционен върховен владетел и духовен водач за нигерийците. Освен това Митко Добрев има в колекцията си една шампионска и две вицешампионски титли в Гана с отборите на „Хартланд” и „Лобистар”.
Днес прочутият треньор дава своята сериозна заявка за участие и в политическия живот на Димитровград. Той е зам. шеф на Коалиция „Димитровград завинаги!”, която издига кандидатурата на Иван Евлогиев за независим кмет на община Димитровград и втория човек в листата на „Димитровград завинаги!”
Носителят на „Златната обувка” Петър Жеков и Митко Добрев се стартирали кариерата си в Димитровград. Петър Жеков започва футболния си път в „Химик” (Димитровград) през 1962 г. като вратар и защитник. След преминаването си в Берое заиграва като нападател, а оттам продължава кариерата си в ЦСКА и националният отбор на България. Държи рекорда за най-много вкарани голове в „А“ група – 253, както и за най-много вкарани голове за ЦСКА – 144. С екипа на „червените” Жеков е 5-кратен шампион на България през 1969, 1971, 1972, 1973 и 1975 година и 4-кратен носител на купата на България през 1969, 1972, 1973 и 1974г.
Двамата футболни мъже има какво да споделят с бъдещите читатели на книгата за спортния морал и етика, които ако бъдат пренесени в политиката, тя би могла само да спечели.