Древният ритуал „Виното на Сабазий – Загрей” в Минерални бани

BanyПразник на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани ще започне на 13-ти септември с детско утро „Бъди звезда”. Предвидени са атракции като рисунки върху асфалт, детски работилници, конкурс за таланти и детски забавни игри. Освен усмивки и добро настроение, носете си и детски чадърчета, споделят водещите Хриси и Гери.
Същия ден от 14,00 часа ще бъде открита и изложба-базар на местни производители в центъра на село Сусам.
14,00 ч. Изложба-базар на местни производители – Център на село Сусам. За 14,30 часа е предвиден гроздобер в лозовите масиви на село Сусам. Вечерта от 19,00 часа е празничният концерт с участието на фолклорни състави от община Минерални бани, НЧ „Пробуда-1908” с. Дълбок извор, община Първомай. С „Хоротека” на открито в празника ще се включи и оркестър „Топлика” с ръководител Атанас Бойчев. Гвоздеят на програмата ще бъде Николай Славеев с неговата формация. Вечерта край Лятната сцена в националния курорт ще завърши с празнична заря.
Вторият празничен ден ще започне с 23-ят минимаратон Хасково – Минерални бани и Международен турнир по ускорен шахмат. От 10,00 часа ще бъде пресъздаден древния ритуал „Виното на Сабазий – Загрей” с мачкане на грозде в древните шарапани. Следва изложба-базар на трационни занаяти от 12,00 часа. Час по-късно с дефиле на участниците ще бъде дадено началото на фолклорния фестивал „С хоро на гроздобер”. След това проявата ще продължи на Лятната сцена. За 18,30 часа е предвидено надиграване за титлата Мис и Мистър фестивал. След това празникът ще продължи с концерт на фолклорна група от град Одрин. Гвоздеят на програмата през втория ден ще бъде концертът на Йордан Йончев – Гъмзата и Виво Монтана.
Открит урок за разучаване на две хора с доц. Георги Гаров – ръководител катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски” ще има от 09,00 часа в неделя на Лятната сцена.