Отбелязваме 148-годишнината от Априлското въстание

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев. 

Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“ , където ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме и знамето на Брацигово.  Веднага след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков. Там ще бъде изпълнен и поетично-музикален спектакъл.  Възстановката на прочитането на Кървавото писмо е с начален час 19.30. Тържествената заря -проверка ще започне в 21.10. Президентът Румен Радев ще приеме почетния караул и ще произнесе официалното слово по повод 148-мата годишнина от Априлската епопея. Литийно шествие в памет на героите е организирано и в Батак.

За годишнината от Априлската епопея в Централния Балкан, пред паметника на свободата в Севлиево беше извършен ритуал, последнат от шествие и историческа възстановка. Предстоят чествания и Дряново. В Севлиево честването започна в 10 часа с тържествена церемония пред паметника на Свободата. Ученици и граждани ще преминат в шествие, а възстановката ще пресъздаде сраженията в Централен Балкан. През пролетта на 1876 г. Севлиевският край е един от трите центъра на Априлското въстание, а в сраженията редом с мъжете си, участват и жените.

Почит към героизма на предците ни ще отдадат и на Дряновския манастир, където четата на поп Харитон и Бачо Киро води деветдневна битка срещу османската войска. Програмата ще започне в 17:30 часа с посрещане на участниците в традиционния туристически поход „По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон“. С историческа възстановка, поднасяне на венци пред Паметника – костница и тържествена проверка – заря ще бъде чествана 148-та годишнина от Априлската епопея.