Нова книга в библиотеката на читалище „Заря-1957” в Минерални бани

В навечерието на Деня на народните будители журналистът Ваньо Стоилов подари на библиотеката при читалище „Заря-1957“ в Минерални бани новото луксозно издание на книгата си „Сплав човешка“. Тя е замислена като един повик за единение и помирение в българската нация, тъй като разделението, което съществува, е твърде голямо и твърде отдавна. Моята теория, пък и други я споделят, е, че в България се води една необявена гражданска война още от 1918 г., от войнишкото въстание насам, с много жертви и българи срещу българи – хора от една народност, от една вяра, от един етнос си причиняват възможно най-големите беди, казва авторът.

Мнозина ще видят в тази книга трагичната история на ястребинчетата, разстреляни през 1943 г. от български войници. Страниците разказват и за чирпанлията Васил Узунов, който заради политическите си убеждения е лежал в затвора след 1944 г. по-дълго от най-известния политически затворник в света Нелсън Мандела – цели 28 години, 3 месеца и 12 дни. Бай Васил е политическият затворник на социалистическа България с най-дълъг „стаж“ зад решетките. Тук е и необичайната съдба на единственото у нас партизанско бебе, родено в планината и спасено по волята на един… жандармерист, разказва Ваньо Стоилов.

Първите редове на книгата са написани още през 1986 г. Заради нея пътува до София, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Плевен, Винище, област Монтана, Киченица, област Разград, Ситово в област Силистра, Мрамор в област Хасково. Историите са такива, каквито са открити в документите или разказани от героите и техните наследници и близки.

Ваньо Стоилов е кореспондент на „24 часа“ в Стара Загора. Част от 45-годишния му журналистически стаж е минал в Хасково. „Сплав човешка“ е втората му книга, първата – „Милиони стъпала към Бога“ излезе през 2018 г. При голям читателски интерес те са представяни в Стара Загора, София, Бургас, Търговище, Габрово и други градове. Очаквайте интервюто, което Ваньо Стоилов даде специално за хората в Минерални бани.