„Бродиловски бродници” в Музея на GISSEN

„Бродиловски бродници” е новата премиерна изложба с рисунки в Музея на GISSEN / www.gissenartmuseum.wordpress.com /. Тези 23 рисунки са само едно леко намигване към съкровените тайни на Странджа планина, споделя авторът.

Няма как един творец, стремящ се към всебхватност да остане безразличен за смразяващите кръвта поверия за египетската богиня-котка Бастет, която според легендите била свързана със Странджа и след смъртта и тялото е било донесено и положено в тайна гробница в родната планина, сподели артистът. Не можем да останем безразлични и към вдъхновяващия танц на нестинарите, чиито боси нозе преминават през жаравата от въглени. Но това са само част от нещата, които са белег на тази вълшебна планина, която сякаш сме забравили понесени от ежедневния ритъм, но тя не ни забравя и винаги, когато се докоснем до нея ни нашепва приказки за бъдещето.

От няколко години GISSEN експериментира в областта на дигиталното изкуство, но успоредно с това продължава да работи и с традиционните стилове и техники. GISSEN е едно от най-креативните имена в новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 12 години той е показал над 170 различни свои изложби – живопис, графика, рисунка, карикатура, плакат, фотография. Голяма част от тях са реализирани в дигитална среда и са показвани преди това във виртуалната Галерия GISSEN, а най-значимите от тях се намират в Музея на GISSEN, който бе създаден в началото на февруари 2021г. и вече съхранява над 2 800 произведения на GISSEN.

Сред най-успешните му графични проекти са „Гротески” /2008/, „Вътрешен ритъм” /2008/, „Матриархат” /2008/, „Първична хармония” /2010/, „Японски графики” /2013/, „Графики от стария грамофон” /2016/, „Преображения” /2018/, „Деветата земя” /2018/, „Red&Blue” /2019/, „Геометрия на сънищата” /2019/, „Рисунки от Париж” /2020/, „Драскотини в пясъка” /2020/, „Парижки провокации” /2021/, „Трубадурът на Лунния камък” /2021/, „Силуети от Париж” /2022/, хайгите „Диана и Аз” /2022/, мексиканските рисунки “Мариачи” /2022/ и “Балансиране по вертикала” /2023/.

Произведения на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея на GISSEN и онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.https://www.artpal.com/gissenart