„Ахинора” на Иван Милев със собствен музей в Казанлък

„Ахинора“ – една от най-загадъчните картини на Иван Милев стана повод в България да бъде създаден първият по рода си музей, посветен на една творба. Той отвори врати на 24 май в Казанлък – родното място на художника.

През 1922 г. Иван Милев рисува картина на име „Ахинора“. Три години по-късно рисува друга картина, която кръщава със същото име, но тя е съвършено различна от първата. Именно вторият вариант вдъхновява директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров да създаде музей, който да се превърне в дом на тази картина. Изследователите все още спорят коя е жената, изобразена на платното от 1925 г. Една от хипотезите е, че дамата от картината е Анна Орозова – съпруга на известен по това време търговец на розово масло. Други откриват прилика със съпругата на художника Екатерина Наумова, на истината е, че и до днес няма еднозначен отговор на въпроса коя е жената от платното. Според д-р Петров може би именно тази неизвестност провокира интереса към портрета, защото не може да се определи дали това е конкретна личност или е представа на автора за съпругата на Хан Аспарух, откъдето идва и името.

Иван Милев подарява „Ахинора“ на Художествената галерия в Казанлък през 1926 г., но първото известно показване на картината в изложба е чак от 1967 г. Дълги години творбата не е била забелязвана: „Тя е дарена от художника на галерията в Казанлък и е оставена в една папка, била е без рамка, а в реставрационните и документи не е посочено кой и къде е работил по нея“, казва д-р Пламен Петров. Именно неглижирането на картината нанася някои сериозни повреди: „Факт е, че има механични повреди, които са неотстраними, има ретуши, както и пробиване на хартията. Нещо, което е нанесено невъзвратимо като намеса върху творбата е това, че тя е каширана върху фазер, който вече не е отстраним“, допълва директорът на Художествената галерия в Казанлък. Но въпреки това „Ахинора“ е почистена и е в добро състояние, а щетите й са видими само за специалисти. В момента картината се съхранява в новия музей при специални условия и всеки желаещ може да я види.