Празник на хармонията в община Тунджа събра над 50 групи

Общинският празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ събра за 22-ри път любителите на фолклора и на традициите в с. Генерал Инзово. Над 50 участници – певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от община „Тунджа“, Стралджанско, Сливенско и Варненско, се изявиха на сцената на НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1926“.

И тази година тунджанските самодейци бяха преобладаващи – 23 групи и индивидуални изпълнители от 14 села, а голяма част от индивидуалните изпълнители бяха с тунджански корен. Празникът започна с гайдата на Виктор Иванов, който е с генералинзовски корен и продължи с децата кукери на с. Кабиле, които огласиха читалището с хлопките си. Причината те да са част от Общинския празник на хармонията и красотата беше желанието на председателя на журито проф. Крум Георгиев да им връчи диплом на Община Стара Загора за участието им във фолклорен празник, в който за първи път наградата за кукери се връчва на детска група, толкова е било впечатлено от изпълнението им журито. Гост на празника беше заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който поздрави участниците, че търсят и ценят красотата, че възпитават в децата си любов към традицията. Той поздрави и Община „Тунджа“ за поредицата инициативи, посветени на 22 април – Денят на Общината.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на сърцатите самодейци, които превръщат „От Цветница до Гергьовден” в зареждащ и запомнящ се празник и лично на Янка Лилова  за идеята, за енергията и всеотдайността, увлякла стотици и създала едни от най-красивите пролетни празници в общината. Празникът отново се превърна в пъстра фолклорна пролетна палитра, а децата, облечени в народни носии и представящи своите таланти, бяха най-прекрасните изразители на хармонията и красотата. Най-много усмивки и овации обра малката Никол, която е само на 1 година и 3 месеца, но вече гордо носи своята носия и се радва на народната музика. Пред пълната зала самодейците пяха, танцуваха, представиха обичаи, за да покажат, че в „Тунджа“ традициите са живи и я има приемствеността. Организатори на празника бяха Община „Тунджа“, кметство Генерал Инзово, НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1926“ с. Генерал Инзово. Проявата беше част от празничната програма за Деня на общината – 22 април. Част от празника беше и базар на производители, които представиха мед и пчелни изделия, цветя, зеленчуци, зимнина, сувенири и народни облекла. Класиране на участниците в 22-то издание на Общинския пролетен празник на хармонията и красотата “От Цветница до Гергьовден”: