Мартенски благотворителен базар откриха в Асеновград

Мартенски благотворителен базар в помощ на Дневен център за деца с увреждания към Комплекс за социални услуги в Асеновград отвори врати. Мартениците са изработени от сръчните ръце на потребителите на услугата. Базарът е подреден във фоайето на Исторически музей – Асеновград. Тази година инициативата е под мотото „Мартенички пъстри всеки да си върже“. Всеки, който иска да подкрепи младите творци и техните сръчни ръчички, може да го направи, като си закупи мартеници от базара. Средствата, които ще бъдат събрани, ще се ползват за нуждите на децата от центъра.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград инж. Петър Петров бе сред специалните гост на благородната кауза. „Искам да благодаря на възпитателите за грижите, които полагат за децата. Те наистина са се постарали и са изработили много красиви и интересни мартеници, традиционни за наближаващия празник. Призовавам жителите и гостите на Асеновград да посетят базара и да се включат като благодетели в помощ на потребителите. Мартеничките са на символични цени. Целта е да се помогне на децата. Ще използвам случая да благодаря и на служителите на музея за съдействието и за пореден път активното им включване в благотворителните инициативи, които се организират. Важно е да ценим труда на децата и кой с каквото може да им помогне“, обърна се към присъстващите зам.-кметът.

Поводът за откриването на мартенския базар е предстоящия 1-ви март, или – посрещането на Баба Марта. По-голямата част от изделията са изработени от децата, с помощта на техните възпитатели. Има и други, които са направени ръчно от приятели на дневния център, като Златка Атанасова от с. Долнослав. Тя е изработила част от мартеничките и ги е дарила за благотворителния базар. Кичка Симеонова – служител на музея в Кърджали – също е изработила различни мартенски творения и ги е изпратила за тази кауза. Базарът ще остане до изчерпване на количествата артикули или до първите дни на март, съобщи Надя Янкова – уредник в Исторически музей – Асеновград.