14-годишно момче засне видео за град Мъглиж

14-годишният Асен Асенов засне видео за Мъглиж. Момчето сега е ученик в Математическата гимназия в Казанлък, след като завършва успешно ОУ „Христо Ботев“ в подбалканското градче.

„Още когато бях на 9-10 години се увличах по това да качвам разни игри в YouTube, след няколко години започнах да проучвам техниката и кое как работи. Учих се да монтирам на футболни видеа“, разказва пред stz24.com ученикът. Наскоро решава, че е време да прави видеа за нещата, които го вълнуват и понеже много обича Мъглиж и България посвещава първото си авторско клипче на Паметника на Септемвриеца в подбалканското градче. От два месеца си мисли как да заснеме видеото на тема „Пет интересни факта за Мъглиж“, а вчера заедно с приятел и с помощта на дрон идеята е реализирана. Как изглежда Мъглиж отвисоко, кои са забележителностите и най-интересните факти за градчето, всичко това е събрано в близо 2-минутното клипче. „Разказвачът“ е самият Асен. „Заснемането отне около час и половина – два, а монтажът над 3 часа“, признава осмокласникът. Клипчето набира все по-голяма популярност в социалните мрежи. То е качено дори и на страницата във Фейсбук на ОУ „Христо Ботев“ в Мъглиж.

С Асен се гордее особено директорът на училището Милена Челебиева. „Много умен и интелигентен е, пожелавам му да е все така успешен“, казва тя и припомня, че тази година той, неговият приятел Йордан Йорданов и техни съученици създават видео филм „Викът на мълчанието“, с който се класират на първо място в националния училищен конкурс „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“, организиран от Център „Амалипе“. Петминутната лента разказва как нов ученик – бедно мургаво момче, се адаптира трудно в класа, докато съучениците му осъзнаят, че по-важно е сърцето, добротата и таланта, а още по-важно е приятелството. Сценарист на видеото е Йордан Йорданов, който е и участник във филма, а режисьор е Асен Асенов. За постигнатите най-високи художествени резултати двамата получиха награди, бяха отличени и от президента Румен Радев и от вицепрезидента Илиана Йотова.

Всъщност Мъглиж не е родното място на Асен. Той пристига тук, когато е на 7 години. Идва от старозагорското село Бъдеще. Признава, че в Мъглиж най-много му харесват забележителностите и кътчетата, от които наднича историята. Иначе мечтата му е да се занимава с режисура и един ден да създаде филм, за който всички да говорят.