Ивайло Крачолов и Иван Станчев представиха Чирпан пред НСОРБ

Кметът Ивайло Крачолов и председателят Иван Станчев участваха в Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, която се проведе в к.к. „Албена“.

Форумът се организира от НСОРБ, като част от проявите, посветени на Деня на българската община и събира кметове, председатели на общински съвети, съветници и ключови експерти от всички български общини с представители на изпълнителната власт, партньори от страната и чужбина за обсъждане на важни за развитието на общините и проблеми за споделяне на идеи и опит. „Вече са осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове“, каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред участниците във форума. По думите му европейският ресурс е изключително важен, тъй като ще спомага българската икономика да наваксва изоставането в рамките на Европа. Планът за възстановяване и устойчивост е насочен както към преодоляване на икономическите проблеми, в следствие на пандемията, но и към гарантиране на инвестиции за важни публични проекти.

Кметът Крачолов и председателят Станчев разговаряха с вицепремиера Пеканов за готовността на Община Чирпан за европейско финансиране и неговата подкрепа за проектите ни в сферата на образователната инфраструктура и енергийната ефективност. Надявам се през ноември да стартира програмата за енергийна ефективност на сграден фонд, каза вицепремиерът. По-късно двамата се срещнаха по повод европроектите и с членовете на Европейския парламент Андрей Новаков (ГЕРБ) и Цветелина Пенкова (БСП). Разговаряха и с председателя на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ Дора Янкова за концепцията на Община Чирпан за културния дом. Подходът на гарантираните бюджети ще бъде възприет през новия програмен период за общините, кандидатстващи по програмите, финансиращи селските региони, заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Годишната среща на местните власти.