В Царево откриха нова вело и пешеходна алея

В град Царево официално бе открита новата вело и пешеходна алея, изградена по проект „Пътища към наследството“ /“Roads to the heritage“/ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Гости на събитието бяха Генералният Консул на Р Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел, г-жа Станка Димитрова – представител от Управляващия орган на програмата МРРБ, г-н Юксел Акъш – Зам. – генерален секретар на партньора по проекта Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция, представители на програмата от Анкара и Одрин, Р Турция, експерти от Секретариата гр.Хасково, екипите по проекта, общинска администрация, общински съветници и граждани. Извършен бе водосвет за здраве и благоденствие. Децата от Велоклуб Царево се включиха в състезание по новата алея, а гостите на събитието направиха обиколка по алеята. По проекта е изградено продължение на крайбрежната алея в кв. Василико, гр. Царево до църквата „Успение Богородично“. Строителните дейности включваха изграждане на пешеходна и велоалея с асфалт и щампован бетон, както и благоустрояване на района по протежение на трасето, което преминава покрай Старата мелница и пред детската площадка в кв. Василико. Там са обособени две панорамни площадки, представляващи зони за отдих, с пейки с перголи и павирана настилка, която от високо изглежда като две очи. Също така бяха асфалтирани околните улици „Черковна“ и „Св. Николай Чудотворец“, както и нова тротоарната настилка по тях. По алеята са монтирани осветителни тела, поставени са пейки, кошчета, стойки за велосипеди и стенд с инструменти за ремонт. След символичното откриване на новия обект се проведе пресконференция за представяне резултатите и официално закриване на проекта. Събитието бе двудневно, като на втория ден – 25 август, гостите посетиха гр. Ахтопол и разгледаха местните забележителности.

Основната цел на проекта е подобряване на достъпа до културно – исторически забележителности „Старата мелница“ и Храм „Свето Успение Богородично“ за Община Царево и подобряване на достъпа до природно наследство – пещера Дупница за партньорите ни по проекта – Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция. Освен строителните работи по обектите, по проекта се проведоха срещи на екипите и администрациите, с което се цели да се засили трансграничното сътрудничество между двата региона и повиши административния капацитет, както и да бъдат планирани нови съвместни проекти.