Мост на ревнивите има в село Жълти бряг

В стамболовското село Жълти бряг имат Мост на ревнивите. Над 800 души са с постоянен адрес в Жълти бряг, освен че е най-голямото село в Стамболовско, то е и лицето на общината, защото е първото на влизане откъм Хасково.

Въжения мост на река Бързей,  който свързва селото с местността „Ямача” и носи интересното наименование Мост на ревнивите. По него най-често минават младежите, които отиват на пикник в местността. Ползват го и стопаните, чиито ниви са оттатък реката. Мостът щеше да бъде най-пряката връзка на Жълти бряг с неизграденото голф игрище. Проектът се провали заради финансовата криза.

Мостът с над половинвековна история е известен тук като мостът на ревнивите. Преди да бъде построен земеделците трябвало да бродят през реката, за да стигнат до нивите си. При пълноводие местен мъжага мятал чуждите булки на гръб и ги пренасял на другия бряг. В този момент сърцата на мъжете им се късали от ревност. Така се родило името на моста, разказват хората. Наесен в гората на хълма на другия бряг красотата е неописуема, затова селото се казва Жълти бряг.