Кметът на община Мъглиж за етнофестивала „Еднакви в различното”

Кметът на община Мъглиж, д-р Душо Гавазов, сподели своите виждания за етнофестивала „Еднакви в различното”, който се проведе през уикенда в Мъглиж. Когато бях студент по медицина изключително актуална и ,,жива“ сред екзаминаторите по биология, беше темата за коацерватната капка на акад. Опарин. С две думи, теорията бе, че от една капка са възникнали аминокиселини, много, различни, после амебите, чехълчетата и така, все нови и разнообразни форми се появявали и изчезвали, но Природата не спирала да създава все нови и нови в своето разнообразие форми на живот. И така 700 млн. години, Природата на принципа „проба-грешка“ опитвала, създавала, развивала или унищожавала милиони, ако не и милиарди разнообразия.

Затова вече няколко години в Мъглиж се провежда ежегодно фестивал на различните етноси под надслов: „Еднакви в различното“. Различни по етнос, тен на кожата, майчин език, традиции и обичаи, но еднакви в мечтите си, стремежите си, радостта и мъките и най-вече обединени от Българщината! И преди два дни отново го доказахме. В Мъглиж, където стотици хора от различни етноси и от цялата страна се събраха, за да се радват заедно на своите различия, да ги оценят и се потопят в тях, за да потвърдят безсмъртните думи на Балзак: „Вселената, това е разнообразие в единството“.

Представители от цялата област и страната се събраха в Мъглиж и се наслаждаваха на български хора, кукерски танци, цигански сватбени традиции, каракачански носии и ястия, характерни за всеки етнос. Единствено краткото време не разреши да има и щанд на Кралство Испания, които проявиха интерес към Фестивала, но не успяха да организират представяне на техните традиции и обичаи. В събота, в Мъглиж, цигани играеха български хора, кукери се забавляваха с ромския оркестър, каракчани се редяха за цигански домашни деликатеси. И всички бяха различни, но бяха заедно. Едно цяло. Всички бяха Мъглиж. В забавата, танците, песните, запознанствата. Различните етноси не се мразеха, а бяха заедно! Единственото, което нямаше…, бе Депутат! Различен от всички! Уви, явно там, в Парламента, различни няма!