„Змийския град” е топ дестинацията за туристите в Минерални бани

DCIM\100MEDIA\DJI_0084.JPG

Древния мегалитен комплекс, нашумял през последните години като Змийския град е една от туристическите топ дестинации в националния курорт Минерални бани това лято. Туристите проявяват най-голям интерес към това място, не само защото могат да го съчетаят с два други обекта – Купена и Орлови скали, но и защото свързват мястото с това, че е било колония на влечугоподобните рептили.

Но освен горещите температури, това лято има и доста голяма популация на змии. Високите температури и буйната растителност през лятото увеличават шансовете да попаднем на влечугите. На практика това може да се случи почти навсякъде, затова хората трябва да бъдат бдителни. Ловците на змии през тази година са малко и се справят по-трудно. Споделят, че тръпката да хванеш влечугото няма равна. „В повечето случаи ги хващаме с голи ръце. Внимаваме да не ни ухапе. Досега не се е случвало“, разказват мъжете.

Ловците неведнъж са попадали и на отровни видове. А ухапването може да има сериозни последствия, ако не вземем необходимите мерки. „В случай на ухапване от пепелянка, трябва да потърсим възможно най-близкия медицински пункт за помощ. Много е важно да запазим самообладание и в никакъв случай да не поставяме турникет някъде над лакътя, или над мястото на ухапване“, обясниха експертите по змии. Специалистите поясняват, че има как да разпознаем дали змията, която ни е ухапала, е отровна. „Когато ви ухапе отровна змия, има отток и е болезнено мястото. Също така има два белега от дупките на отровните зъби. При ухапване от неотровна има малки белези като от иглички“, обясниха експертите. Сред отровните змии най-често срещана у нас е пепелянката.